Fíky jako zdroj vitamínů a antioxidantů

Posted by

Patříte k těm, u kterým fíky zpestřují jinak nudný jídelníček nebo ke skupině, která si s fíky neví moc rady a v obchodě si jich ani nevšimne? Povíme vám, proč jsou fíky ve světě tak oblíbené a jak je konzumovat.

rostlina ovoce sladký jídlo vyrobit ovoce fíky kvetoucí rostlina obr ovoce red zbabělec společný obr rostlina zeměO tom, že se fíky pěstovaly už před více než 10 000 lety svědčí fakt, že se při archeologických nálezech objevují mezi rostlinami i pecičky fíků. Fíkovník smokvoň patřící do čeledi morušovníkovitých se dříve pěstoval pravděpodobně v Přední Asii, ale postupem času se rozšířil i do Středozemí, Indie, Číny, Turecka ale dokonce také do Kalifornie. Vzhledem fíky připomínají malé měšce o velikosti až 9 cm. Barva dužiny je závislá na odrůdě. Setkat se můžeme s bílou, fialovou, červenou a až skoro černou.

Fíky jsou důležitým zdrojem vitamínu E a dále vitamínů skupiny B, tyto antioxidanty pomáhají udržovat naše buňky mladé a chrání tak tělo před nádorovými onemocněními. Navíc nás může překvapit i vysoký obsah bílkovin, vlákniny a minerálů. Vysoký je ale také obsah cukru, i proto se stávají fíky součástí energetických tyčinek, které jsou jako rychlý zdroj energie ideální před fyzickou aktivitou. Konzumace fíků působí projímavě a močopudně, navíc pak působí jako balzám na naši sliznici, kdy pomáhá odhleňovat. Fíky udržují v dobré kondici i kosti a zuby. Vápník k a hořčík a draslík zase udrží pod kontrolou vysoký krevní tlak.

Není pochyb o tom, že nejlíp chutnají fíky čerstvě utržené přímo ze stromu. My se ovšem musíme spokojit s dovozem.  Při nákupu se řiďte pohmatem. Slupka by měla být na omak tenká a plod měkký. Víte, že fíky můžete konzumovat i se slupkou? Pak je důležité je důkladně omýt v teplé vodě a odstranit nejedlou stopku. Fíky ale můžete také oloupat a nakrájet nebo jenom vydlabat lžičkou. Dbejte ovšem na správné skladování. Fíky se rychle kazí a v chladničce vydrží maximálně dva dny.

S fíky můžete doslova kouzlit. Svým netradičním vzhledem dokáží ozdobit salát či studenou mísu, hodí se na pečení koláčů, nic nezkazíte ani s fíky v kombinaci s výraznými sýry jako je niva, feta či gorgonzola. Dokonale pak ladí s ořechy. V teplé kuchyni fíky používáme při pečení nebo nadívání masa. Experimentovat můžete také s fíkovou marmeládou nebo fíkovou omáčkou.

V obchodech se často setkáte se sušenými fíky, které díky vysokému obsahu cukru a vlákniny slouží jako rychlý zdroj energie.  Použít je můžete i proti zácpě, to je ale dobré je na noc namočit do vody. Díky vysokému obsahu vlákniny slouží jako přírodní projímadlo.

Článek přináší expert na recepty – erecepty.eu

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *