Losos – ty nejchutnější recepty na jednom místě

Posted by

Tradiční české kuchyni vévodí vepřové a kuřecí maso. Mnohem zdravější je ale maso rybí. Spousta z nás si bohužel na rybě pochutná jenom o vánocích v podobě štědrovečerního kapra, což je opravdu škoda. V dnešní době je na trhu spousta druhů ryb. Což takhle vyzkoušet třeba lososa? Ten uspokojí nejen naše chuťové pohárky, ale má vliv i na naše zdraví.

Růžovo -oranžové maso je sice tučnější než u ostatních ryb, ale má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin omega 3. Losos obsahuje prospěšné vitamíny B, selen, vitamín D, draslík a dobře stravitelné bílkoviny.

Losos má opravdu delikátní maso bez kostí, je výživný a navíc opravdu nenáročný na přípravu. Maso se k nám dováží z Aljašky nebo z fjordů severní Evropy. Na trhu se můžeme setkat s divokým, a nebo sádkovým lososem. Jaký je mezi nimi rozdíl? Sádkový losos je tučnější a vzhledově vypasenější. Na řezu mezi plátky masa vidíme vrstvičky tuku. Barva je víc lososová díky krmivu obsahující karoten. Naopak divoký losos má narůžovělou barvu díky korýšům, kterými se ve volné přírodě živí. Divoký losos je také podstatně dražší.

S lososem v kuchyni nemůžete sáhnout vedle a receptů je opravdu nespočet. Začít můžeme klidně u syrové ryby a připravit tatarák z lososa.

Lososa zbavíme kůže a nakrájíme na malinké kousky. Přidáme asi polovinu malé cibule nakrájené najemno, podle chuti lžíci hořčice, sůl, pepř a zakápneme šťávou z limetky. Tatarák podáváme s rozpečenou bagetou jako předkrm. Příprava této rybí pochoutky vám zabere jenom pár minut a navíc chutná skvěle.

 

Zdroj: https://erecepty.eu

Jednoduchý a rychlý na přípravu je také pečený losos na bylinkách. Budeme potřebovat:

  • Lososa
  • Čerstvé bylinky – losos se skvěle kombinuje s koprem, zázvorem, česnekem, bazalkou, tymiánem, rozmarýnem, petrželkou, estragonem a koriandrem
  • Mořskou sůl
  • Olivový olej

Lososa důkladně omyjeme a usušíme. Naložíme do marinády složené z bylinek, soli, oleje a vymačkané šťávy z citronu. Pečeme ideálně na pečícím papíře přibližně 10 -15 minut na 230 stupňů. Důležité je rybu nepřepéct, nechat ji polosyrovou, lesklou. Jen tak maso zůstane šťavnaté a nevysušené. Podáváme se zeleninou či bramborami.

Nebo vyzkoušejte stejně jednoduchý recept na salát s lososem.

Oblíbenou delikatesou je také uzený losos. Ten se hodí převážně na slavnostní tabuli. Můžeme ho použít na chlebíčky, jednohubky, saláty ale třeba i na vylepšení chuti míchaných vajíček, slaných koláčů nebo i polévek. Fantazii se meze nekladou.

Recept na lososa může být i zcela netradiční. Vyzkoušet můžete třeba červenou čočku s lososem.

Zařaďte lososa na Váš stůl častěji. Nejen, že si vhodnou kombinací ryby, koření a přílohy pochutnáte, uděláte však i něco pro své zdraví.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *