Utopenci od erecepty.eu

Posted by

Také neodoláte tradiční hospodské pochoutce zvané utopenec? Co stojí za tímto strašidelným názvem a kde se vlastně utopenci vzali? Začtete se do našeho článku a dozvíte se o této ryze české specialitě víc.

Víte, jak vlastně vznikli utopenci? Za vším stojí údajně hospodský a mlynář Šamánek z Berounska. Ten si prý buřty naložil do kyselého nálevu, aby si je uchoval pro hosty na dlouhou dobu dopředu. Postupně přidával i ostatní přísady jako je cibule a koření. Tato novinka místním štamgastům zachutnala a tak jeho hospoda praskala ve švech. Utopenci spatřili světlo světa. A proč zrovna název utopenec? Mlynář se totiž utopil při opravě mlýnského kola. A tak místní začali jeho specialitě říkat utopenec. Druhá verze však praví, že název vznikl právě od utopení špekáčků v láhvi. Ať je to tak nebo tak, i my si můžeme na této specialitě s chutí pochutnat a to nejen v hospodě u piva.

Základem všech receptů jsou vždy kvalitní špekáčky, které by měly podle zákona obsahovat minimálně 40% masa a obsah tuků nepřesahuje 45%. Nezaměňujte je tedy s opékáčky ani buřty, u kterých není minimální hodnota nijak regulována. Kvalita je pak na chuti opravdu znát. Špekáčky se oloupou, po délce nakrojí nebo rozkrájí na menší kousky, přidá se cibule, paprika a lák z vody, octa soli, cukru a koření. Vše se napěchuje do velkých lahví a nechá minimálně týden v chladu stát. Utopenci se pak podávají nejlépe s chlebem. Tato pochoutka studené kuchyně má spoustu variant, přidat můžete třeba zelí, okurky, pálivou papriku. Nálev můžete vyšperkovat třeba hořčicí, worčestrovou či sojovou omáčkou. Příprava utopenců je rychlá a zvládne ji opravdu každý.

A jaký je ten nejlepší recept na utopence? Každému chutná něco jiného a tak je originálních receptů na utopence nesčetně. Vyzkoušet můžete třeba ty naše.  Věříme, že vám zachutnají.

Náš tip: Utopence můžete darovat jako dárek k vánocům či narozeninám. Utopence připravte z kvalitních surovin, poctivě a s láskou. Pak jen utopence krásně zabalte a popište. Originální jedlý dárek je na světě.

Pro další chutné recepty navštivte stránku erecepty.eu.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *